10 Kasım 2009 Salı

10 kasım ve Atatürk

bugün 10 kasım'dı. biçok insan için hüzünlü bi gündü. saat 9u 5 geçe sirenler çaldı, herkes iki dakika saygı duruşunda bulundu ulu önder atatürk'e. ben henüz uyanmıştım. evin içinde aynı saygıyı gösterdim. ama onu sevdiğim için değil, sadece bugün türkiye olarak sahip olduğumuz şeylerde payının büyüklüğüne saygımdandı hürmetim. sevdiğimden değildi yani. evet sevmiyorum, ama nefrette etmiyorum. içimde ona karşı olan tek his hayranlık. onun gibi azimli, çalışkan ve zeki olmak isterdim. ayrıca biraz daha uzun yaşasa türkiye'nin içinde olacağı şartların çok daha güzel olabileceğine inanırım.

neden sevmediğim konusuna gelince; çok eskilere dayanan ailevi bir mesele bizimki. ailede bu meseleyi ençok irdelemiş, olayı belgelere kadar indirgemiş ve içselleştirmiş tek kişi olarak bu konuda tavrım bu yaşıma kadar hep net olmuştur. bahsi açıldığında onu sevmediğimi sadece saygı duyduğumu söylemişimdir birçok platformda. bu nedenle onu sevenlerede sevmeyenlerede empatik bakmaya çalışırım. herkesin kendince haklı sebepleri vardır belki derim, benim kendimce geçerli bi sebebim olduğu gibi.

zaten kimse kimseyi zorla sevmek zorunda da değil. değil mi?

25 yorum:

  1. Tabii sevmek zorunda değil.Bu da bir tür seçim.Ama saygı duymak zorunda...Yaptıklarına vefa borcundan,bayrak için,Türkiye için saygı duymak zorunda...

    Sana gerçekten bu yazından dolayı saygı duyuyorum.Ben ki Ata'sına aşık olan birisi olarak, açık sözlü olmandan dolayı sevinerek saygı duydum.

    Ben insanlara "neden sevmediklerini" sormamayı öğrendim ama sevmemek için karşı tutumu zorla sevmeye ya da sevmeme nedenlerini Türkiye lehine gibi gösterenleri hem kınadım hem de yerin dibine soktum.

    Ama diyorum ya en azından açık sözlüsün ve ATAM için söylediklerine sonsuz bir saygıyla katılıyorum.

    Sevgiyle kal,

    YanıtlaSil
  2. bu kadar laf salatasından sonra neden sevmediğini de söyleseydin gerçekten bir şey söylemiş olurdun.Noneless değil nonesense diyorum.

    YanıtlaSil
  3. en az 50 yorum alır bu yazı!!

    YanıtlaSil
  4. ata sevilmez mi yaw amma etmissin.neden sevmiyorsun biraz data verir msn?cok yuzeysel gecmissin.benim etrafimda atayi sevmiyorum diyenlerle dolu.sadece ii bi askerdi diyolar.Allah adami çarpar diyorum bende.adam sadece asker miydi?iyi ki sadece asker degildi iyi ki.yoksa biz kadinlar ne ederdik...bize secme secilme hakki getirdi bu adam.bize kiyafet devrimini getirdi.bize insanligi getirdi.bence ata sevilmeli sevdirilmeli ata yaşıyorcasina ilkeleri yaşatılmalı yaşanmalı .üzerine yeni yeni reformlar eklenmeli.o nasil yapardi nasil düşünürdü nasil davranirdi diye sorulmali defalarca...o buyuk bi adamdi...buyuk adamalar ölmez!
    gecerken ugrayan yazdı.

    YanıtlaSil
  5. Herkez kendisine sadece şu soruyu sormalı;ATATÜRK olmasaydı ben şimdi KİMDİM?...

    YanıtlaSil
  6. Allah'ım!
    Ben milletle atışmaktan kaçındıkça,milletin bana,yazdıklarıma bu kadar saygısız yaklaşmasının maksadı ne!Yok,hayır kimsenin tavuğuna ya da kendisine kıssshhh demiyorum.Nedir bu üste çıkma çabası!Tamam,siz aslansınız,siz yiğitsiniz.Artık bu kadar şuuru kaybetmeyin.Nonesense ya da Noneless...Nasıl demek istenirse densin.Kim aldırır!En azından "laf kalabalığı" olarak görülen yazılarıma sayısı 1 elin parmakları kadar da olsa değer veren kimseler var.Ben en azından millete laf atarak değil,kaliteli sohbetimle hayatlarda yer ediniyorum.

    Sevgili Bi, beni engelleyebilir,hatta bütün yazdıklarımı silebilirsin ama bunları yazmak zorundaydım!Belki insanlar artık hadsiz tutumlarının farkına varar.Ama ne demişler, "Öğüt tutana laf anlatana söylenir."

    Saygılarımla,

    YanıtlaSil
  7. sevmiyorum ama saygı duyuyorum.pöff laf salatası. senden bu kadar sığ bir yazı beklemezdim. sevmediğin için değil yanlış anlama. sadece çok daha sistemli bir yazı beklerdim senden. neyin neden olduğunu anlatan...

    YanıtlaSil
  8. bakın sevmeme sebebim paylaşabileceğim bişey değil. dedimya ailevi, ucu osmanlı zamanlarına giden bi hadise.

    yazdıklarımdada atatürk'ün değerini asla küçümsemiyorum. o olmasa ne olurdu, onu da düşünmek istemiyorum. ama niyeyse kendimi öyle ayılacak bayılacak düzeyde borçluda hissetmiyorum. kendimi tek borclu hissettiğim tanrı'mdır. atatürk gibi özel bir adamı bu milletin arasından seçen tanrım.

    ben isterdimki atatürk'ü yüceltirken köklerimizi ve bizi değil şu 85 yıl, 700 yıl birarada tutanları vatan hainliği ile suçlamasaydık. onları biranda silip atmasaydık hayatlarımızdan ne güzel olur demi.

    lorelai, idare et sende. ana yemek bitince geliyosun, salatayla idare et. :)

    YanıtlaSil
  9. nonesense :P pardon noneless, ne diye engelliyecekmişim seni. :)

    ben bazı konularda farklıda düşünsek farklıda yaşasak görüşlerini saygıyla ifade ediş biçimini çok beğeniyorum.

    sevgiler ;)

    YanıtlaSil
  10. Bi...
    Sustum ama saygılar too:)

    YanıtlaSil
  11. Osmanlı torunu olmanın Ataturku sevmemenle ne alakası var çözemedim. Madalyamı bekliyorsun bu yüzden ?
    Aramızda paşa torunu varmış da haberimiz yokmuş.

    YanıtlaSil
  12. Gizdökümcülük bile sayılamayacak denli fazla dışadönük, handiyse "teşhircilik" denebilecek bir gösteri üstüne kurduğun blogunun bunca okunmasının nedeninin yazı dilinin, üslubunun şahaneliği filan değil insanlarda uyandırdığın, her daim tutan fakat ne yazık ki ucuz bir merak duygusu olduğunu anlamış olmalısın. Öyle ki, son zamanlardaki yazıların birer paylaşım olmaktan çıkıp "Mertcan oyuncaklarını arkadaşlarına göstersene"yle büyümüş bir çocuğun çekilmez şımarıklığına dönüştü.

    Yazılarının ana ekseninin "acaba Ahmet'le yatacak mıyım?", "nasıl seviştim?", "kızlar yeniden beni kafalamayı başaracaklar mı?" gibi yerli dizi klişelerinin üzerine kurman yetmedi(o konular bitti zira, tükettin çevire çevire), şimdi de işte amiyane deyimiyle "cami duvarına işemeye" başladın. Her zaman iş yapar zira, tepki alır. Bu mantıkla ben de bir okuyucu olarak zokayı yutmuş oluyorum böyle bir tepki göstererek. Ama şunu bilmeni istedim; bu yazıları sözümona mutluluğundan, kendi yarattığın dünyaya gönderilmiş bir erkeklik ikonası sanrısından etkilenip her yazdığına "hikmet" gözüyle ağzı açık bir okuyucu topluluğuna yazmıyorsun. Ayrıca "saygı duyuyorum" deyip te ("ama sevmiyorum" demişsin - ne şiş yansın ne kebap hesabı tam, korku dağları bekler zira değil mi?)Atatürk'ü, kendi muhteşem imlandan vazgeçmeyerek "ali", "ahmet" yazdığın gibi küçük harfle yazamazsın. Yoksa kendi kişisel başarılarının varlığına ancak yazarak, başkalarının gözüne sokarak inanmaya çalışacak kadar gerçeklikten kopuk bir kalem, Atatürk'ü sevmese de olur.

    YanıtlaSil
  13. Önceki yazılarının aksine; bu yazındaki özensiz ve dikkatsiz buldum. Sevmesen bile önemli bir şahsiyetten bahsederken ismiyle hitap ederiz tabiki de büyük harfle, yazım kurallarından öte bu bir saygı göztergesidir. "onu" diye yazmakla karşı komşundan bahseder gibi komuşmak pek hoş olmamaış açıkcası.

    Bir de "ailede bu meseleyi ençok irdelemiş, olayı belgelere kadar indirgemiş ve içselleştirmiş tek kişi" cümlene takıldım. Sonuçta eğer sen bu bahsettiğin belgelere ulaşıyorsan bir şekilde ispatlamak zorunda olduğunu düşünüyorum. En azından bir fikir atıyorsak (ki bu da önemli bir konuysa) arkasındakileri görmemiz gerekiyor.

    Sevgilerle KatranKarası

    YanıtlaSil
  14. Ben Nonsense derken blog sahibinin satırlarına atıfta bulunmuştum bazı kefal noneless lar bunu üzerlerine alındılar.Ayrıca atatürk olmasaydı burada şu satırları bile yazabiliyor olmazdık irandaki gibi internet üzerinden İp avına çıkarak gay ve tüm GLBT topluluk avına çıkan örgütlere şakşakçılık yapıyor olurduk.Az da olsa biraz bir özgür kırıntıları kalmış ülkemize bunun temelini atan ATA yı sevmiyorum diyen birine ben seviyorum ama sevmeyenede saygı gösteriyorum demek artık hoşgörü değil afedersiniz şuursuzluktur kaldıki şu sebepten sevmiyorum diyerek kanıt veya ipucu verse yine söylenecek bir iki söz olurdu ama aldım kabul ettim sevme olsun ya boşver sat anasını tarzı saçma muhabbetlere girecek kadar genişseniz yakında tüm değerlerinizi kaybedeceksiniz anlamına gelir kişisel gelişimimizi tamamlayalım ondan sonra konuşalım lütfen.Sert bir yorum oldu ancak haklı olduğumu düşünüyorum saygılar.

    YanıtlaSil
  15. Son yazılanları okuduktan sonra "Kefal" olduğum için kendimle gurur duydum.Bazı zamanlarda insan olmaktansa kefal olmayı tercih ediyorum...

    YanıtlaSil
  16. demek istediğini anladım bi:)))
    idare ettim. yazmasan da bir şeyler oluştu kafamda:))

    YanıtlaSil
  17. Tarihte varolan bir şahsiyeti sevmek ya da sevmemek bu dünyadan göçüp giden değerli bir şahsiyete ne katar bilemiyorum ama bildiğim ve gördüğüm bir durum var ki o da blog yazarının herhangi bir şekilde sevme zorunluluğu yok. Bundan da öte hem yazısını bu önemli anma gününe denk getirmesi hem kullandığı foto hem de yazının içeriğinde saygı ve hürmetini belirtip aile tarihine dair şahsi sebeplerinden ötürü bazı duygularını ifade etmesi son derece anlayışla karşılanmalı. Ben yazıyı kendi içinde nötr buldum.
    Açıkçası ben blog yazarı ali/Ali’nin herhangi bir ajitasyon, gözyaşı draması vb… bir şeyin peşinde olduğunu düşünmüyorum. Blogun içindeki tüm yazıları gözden geçirip okumuş biri olarak blog yazarının eşcinsel olması gereği bazı noktaları pas geçmesine de hak vererek samimi buluyorum Eşcinsellere dair bir ilişkinin tüm dinamikleri blogta anlatılanların içinde de var.
    Bu tarz ilişkilerden rahatsız olunabilinir o zaman bu blogu okumayı tercih etmezsiniz, kimsenin bu blogu okuma yükümlülüğü yok, tercihe dayalı bir seçim bu. Şunu da unutmamak gerekir blog yazarı istese tüm yorumları sansürleyebilir. Demek ki özgür bir ifade ortamı uğruna blogun sahibi zaman zaman nefret ve haset dolu eleştirilere katlanıyor. Eleştirenler de yazının çekiciliğine kapılmış olmalılar ki kendilerini yorum yazmaya zorunlu adlediyorlar.
    Geçen yazısı yüzünden cinsel yönelimden hareketle laik-seküler, dini referanslı yorumlar karşıtlığında kendini bulan blog yazarı bu seferde Gazi Mustafa Kemal Atatürk karşıtı olmakla itham ediliyor. Bir önceki yazıda Seküler Yahudi lakaplı arkadaşa veyahut Kuran’daki Lut Kavmine dönük ifadeleri akıl ve mantık gereği diğer kutsal metinlerle karşılaştırıp doğrusunu ortaya koymaya çabalayan HyPoCriTe’e anlamsızca hayli yüklenmişlerdi. Bunları da hesaba katarsak bence bazı eleştiriler hakaret boyutuna varıyor ve nefreti körüklüyor, dikkatli ve özenli olmak, masum yazıları politize etmeden değerlendirmek, empati yapmak lazım.


    LBGTQ

    YanıtlaSil
  18. Biseksüel Osmanlı Hanedanı’na en azından saygı göstermek gerekir diyerek kendi açısından bir sebep gösterdi. Aslında bu saygı tüm Anadolu Selçukluları’na ve daha da ötesi hatta bu topraklarda en az on bin yıldır yaşamış tüm insan toplulukları ve onların kültürlerine duyulmalıdır da diyebiliriz.
    Biseksüelin tek anlatmak istediği Osmanlı Hanedanı’na tabi ve kul olan, yani insan değeri taşımayan Türkiye’de yaşamışların ve şimdi yaşayanların minnetlerinden ötürü saygı duymamız gerektiği olamaz. Neticede hanedanın gerçek anlamda son temsilcisinin naaşı birkaç ay evvel Teşvikiye Camii’nden kaldırıldı ve geriye kalanlarda her halükarda Cumhuriyet’e sahip çıktıklarını belirtiyorlar. Çoğu devrimde mesela Fransız ve Rus Devrimleri’nde olduğu gibi hanedan üyeleri idam edilmiş, yaşam hakları ellerinden alınmıştır. Bir çok ülkede de demokrasiye ve cumhuriyete geçerken buna benzer sahneler yaşanmıştır. Unutmamalıki saltanat ve hilafetin kaldırılması ve saltanatın üyelerinin yutdışına sürgünü Kurtuluş Savaşı’nı idare eden ve Atatürk’e muhalif bir çok grubu barındıran TBMM’ce, halkın temsilcilerince alınmıştır yani sadece Atatürk’e hesap kesilemez.
    Biseksüel belgelere ve araştırmaya dayanarak aile tarihiyle Atatürk arasında bir bağlantı kurduğuna göre aile tarihine etki eden bir hikaye yaşanmış olmalı ben de bunlardan aklıma gelenleri sıraladım. En azından bu sayede Atatürk’ü sevmek istemeyenlerle empati yaparak sevmemeye dair fikir yürütmüş oluruz.
    Misal; Birinci Dünya Savaşı (1914-18) öncesi ve ertesinde çeşitli topluluklar Türkiye’den göç ettirilmeye zorlandı hatta Lozan Barış Andlaşması sonucu yaşadıkları yerlerdeki baskılar ve katliamlar yüzünden Balkanlar, Girit, Kafkaslar ve çeşitli yerlerden insanlar Türkiye’ye akın ederken Türkiye’den de yüzyıllarca bu topraklarda yaşayan insanlar, yüzyıllardır Anadolulu olanlar (Rum, Ermeni ya da Türk olduğu halde sırf Rumca biliyor diye Karaman Türkleri vd…) göç ettiriliyordu. M. Kemal döneminde !923-38 arasında çeşitli haklı ve haksız sebepten ötürü Türkiye’de en az 18-20 tane iç isyan çıkmış ve bu isyanlar sonucu insanlar öldürülmüş veya yer değiştirmeye zorlanmıştır, kendilerine yönelik yoğun bir baskı ve asimilasyon hissetmişlerdir. Kurtuluş Savaşı esnasında ve Cumhuriyet döneminde çeşitli insanlar İstiklal Mahkemeleri’nde yargılanmış ve idama mahkum edilmişlerdir.
    Bu durumda blog yazarımızın bu ihtimallerden birine dahil olduğu gibi olmaması da mümkün ama bu ihtimaller bile hayatta sevgisizliğe dair ne kadar çok sebebin varolabileceğinin, sevgiyi ve toplumsal barışı yaşatmanın ne kadar zor olduğunun göstergesi.


    LBGTQ

    YanıtlaSil
  19. yav LBGTQ, senin şu yazıları okurken doktora tezi okuyormuş gibi hissediyorum kendimi. hastasıyım üslubunun. hele bi önceki yazıda şu bebek fotoğraflı rumuzla yukarıda kefal olarak nitelenen kıza hitap eden bazı kızlar neden eşcinselleri severi 2-3 defa okudum( ah ah bide şunu açıklasan ya blog sahibi neden yutuyor bu sahte empatiyi).dedim arada bi kaç cümle ezberliyimde ortamlarda söyleriz şekil model yaparız

    YanıtlaSil
  20. Bu arada osmanlı hanedanına saygı gösterilmemiş olduğu sanki kesin bir şeymiş gibi alınıp herkes tarafından kabul görüyor.Şimdi fransız ihtilali ve 1. cumhuriyetin kurulması denildiğinde aklınıza ne geliyor? Demokrasinin temelleri atıldı şu anki Avrupa oluştu denileceğini duyar gibiyim.Ancak gerçekte olan şey tüm asillerin asılması kesilmesi ve AZİZ olarak adlandırılan GİYOTİNE kurban verilen soylulardır.Her dönem değişimde vahşi sahneler yaşanmıştır.Ancak Türkiye için bunlar söylenemez.Ne olacaktı yani İngiltere gibi Topkapıda bir padişah kalacaktı Türkiye cumhuriyetle yönetilecekti Saray halkı hala saygı görecekti böylece kökü saraya dayalı arkadaşlar rahat edecekti o zamanda yaşasın Atatürk mü denilecekti gerçekten hayretler içindeyim üstelik bunu ben bir erkekle aşk yaşıyorum diye sokakta haykıramayan ancak bunu bloğu ile paylaşan birinden duymak inanılmaz.Bu da son yorumumdur.

    YanıtlaSil
  21. dansdelisi :):):)11 Kasım 2009 19:35

    Arkadaşlar Atatürk olmasa şu an ne zor koşullarda olurduk? Saygı duymak yetmez sevin onu.

    YanıtlaSil
  22. okuduğum yorumlara genel birşeyler yazacağım.

    elimde malzeme bitmiş, yaşamıyormuşum gibi yazacak şeyim kalmamış da atatürk'ü yazmışım.

    bi kere açıp blogun ilk yazılarını okursanız, henüz bir yorum bile almadığı zamanlarda şimdilerden daha özenle yazdığımı göreceksiniz. dikkat çekme, malzeme oluşturma kaygım neden olsunki. neden burda vakit tüketeyim. sadece hislerimi paylaşarak hem kendimi keşfediyorum hemde her fikirden insanla normal hayatta konuşamayacağım konuları konuşuyorum. bu beni iyi hissettiriyor. sadece bu.

    eleştirilere kapalı biri değilim. mesela atatürk'ün adını neden küçük a ile yazmışım dendi. haklı bi eleştiri. ama benim yazma üslubum bu. türkiye bile yazarken küçük yazıyorum. kaldıki yazının başlığındaki atatürk ismi büyük yazılı. yoksa küçümsemek falan değil.
    ayrıca doğrudur salata olmuştur yazdıklarım, net konuşamadım çünkü. ama söylemek istediğim şuydu. türkiye kurulurken topraklarımızda yaşanan o hızlı değişim herkesin hayatını olumlu yönde etkilemedi. yaş-kuru tam ayırt edilmeden aynı acıları çekti bazı insanlar. benim ülkemizin liderine sevgisizliğim etkisi bize kadar uzanan hadisenin başka türlü olması mümkünmüydü sorusuna evet cevabını bulmamdandır. empatik davranıp beni anlamanızı beklemiyorum. çünkü en sevdiğim dostlarımla bile bu konuda tartışıp, sustuğum olur.

    evet belki acizimdir ve sıradanımdır, yazdıklarım yalandır falan. ama bazılarınızın sahip olmadığı birşeye sahip olduğumu görüyorum. saygı ve insanları kırmamak için çaba gösterme.

    bi yorumdada geçtiği gibi, ben yazıyorum. isteyen okur, isteyen yorum yazar, isteyende içinde küfrü basar bi dahada siteye girmez. kimseye zorla bişey yaptırmıyorum. ayrıca hiçbişeyde yutturmuyorum yutmuyorum. yazarkende tdk kurallarını gözetmiyorum. noktalama işaretleri ve özel isimleri büyük harfle başlatma kaygılarım yok. bu kadar.

    saygılar.

    YanıtlaSil
  23. Anne'cik haklı çıktın, cidden bu yazı 50 yorum alacak!Dahası millet başkasına sara sara yazmaya devam edecek.Hayır,insanlar yazmak istiyorsa blog hakkında yazsın niye millete sarıyor?!

    Bu arada,kefal değilim-ki son yorumumda belirttiğim gibi,bazen insanları görünce kefal olmayı tercih ediyorum.Ancak insanların beni kefallikle suçlarken,sevgili Hypocrite, bu sıfatı bana uygun görmüş, non(e)sense ve Noneless kavramlarının aynı anlama gelmediğini unutmuş.Her neyse...

    YanıtlaSil
  24. ya ben bişeyi anlamadım.
    herşeyi bir kenara bırakarak yazıyorumda;
    niye Adsız biçimde yorumlar var? Neden muhatap alınacak olan kişinin kendi fikirlerini ve düşündüklerini sadece yazdıklarından yola çıkarak tahmin etmek zorundayız?

    bi, okudum şekerim yazını. Düşüncelerine saygı duyuyorum. öptüm.

    YanıtlaSil
  25. burdaki yorumlara baktım....biseksüeli takdir ettim.büyük bir sabır ve olgunlukla yorumları yanıtlamış.
    ama bakıyorum atatürke en çok zarar verenlerin yine bu şekilci atatürkçüler olduğundan emin oluyorum...

    YanıtlaSil