19 Ağustos 2009 Çarşamba

ramazan ve oruç

yarın değil öbür gün ramazanmış. diyanet sorumlumuz ahmet bey'den öğrendim bugün. :)
bu demektirki bana yol göründü. çünkü annem üniversite yıllarımdan beri ramazan'ın ilk haftasonları beni yemekte görmek ister hep. askerlik zamanı dışında hiç istisnai bi durum oluşmadı bugüne kadar. yani ben bu haftasonu kesin bursa'ya gidiyorum. annemi söyletmeden planımı yapayım önceden. hem çok uzaklardan blogu okuyan bi hemşerime sözüm var, gidip pideli köfte de yiyicem.

bu sene oruç tutabilirmiyim bilmiyorum ama enazından bu cumartesi ve pazar günleri oruçluyum. annem normalde tutmadığımı bilse hem kızar söylenir, hemde bayram harçlığımı keser.

ankara cephesinde ise durum tam tersiymiş anlattığına göre. ahmet son yıllarda tam 30 gün oruç tutuyor ama ailesi bu konuda daha esnek. evin çoğu tutmuyor, tutanda arada tutuyormuş. aslında ahmet annemin oğlu olsa baştacı olurdu, bende onların oğulları olsam yalan oruç konusunda yalan söylemek zorunda kalmazdım.

oruçla ibadetle ramazanla dalga geçiyorum gibi anlaşılmasın. oruç tutamasamda seviyorum ramazan atmosferini aslında. bazı ramazan akşamları sultanahmet'e geçip kalabalığa karışıyorum. aynı anda aynı tanrıya dua ederek aç kalmış insanların aynı işaretle karınlarını doyuruşlarını seyrediyorum. bu çok mistik ve güzel. çok etkileyici..

foto=deviantart, jerishoots

4 yorum:

  1. Ben de oruç tutmuyorum. Gelecek ramazanlarda tutar mıyım, bilemiyorum... Severim ama ramazan zamanlarını. Bir başka oluyor ramazan akşamları; insanların iftara yetişme telaşı, ramazan pidesinin kokusu...

    Tüm oruç tutacakların orucu kabul edilsin diyeyim. Bu gibi durumlarda ne denir hiçbir fikrim yok :)

    YanıtlaSil
  2. ortalama 40 yaşında bir adam olduğunu tahmin edersek eğer ...
    bayram harçlığı mı alıyosun hala???????



    bende alıyom :D

    YanıtlaSil
  3. naptın yav 40 falan. yolun yarısı olmadı henüz. ölmedim daha. benim adım cemil :)
    (yanlış anlaşılmasın. "benim adım cemil" eski bizimkiler dizisinden bi replik. adım cemil değil yani)

    YanıtlaSil
  4. Tesekkurler.
    Sen aski buldun,seviyosun, mutlusun. Bu cok acik yazilanlardan,
    ve sana tek sozum su abi;
    "Benim yerime de seV!"
    Tum yalnizlar adina da sev.
    Sevdiklerine sarilamayanlar icinde saril.
    Allah a emanet ol.

    YanıtlaSil